Locke Lamora'nın Yalanları-Scott Lynch || Kitap Yorumu || BlogTwin

by 12/22/2014 5 yorum


Sizi burada Locke Lamora'nın o küfürbaz diliyle selamlamak isterdim ama yapamıyorum,*salon kadını çizgimden çıkartmayın beni* !
Hal böyle olunca nerden başlayacağını bilmez bir halde yarım saattir yanıp sönen space tuşuna bakıyorum. Şimdi öncelikle ben bu kitaba 5 puan verdim. Eğer Goodreads beşten daha fazlasına tolerans göstermiş olsaydı, emin olun daha yükseğini hak ediyordu!. Ki ben kolay kolay 5 verebilen bir insan değilimdir. En ince detayına kadar incelerim ve bir şekilde 1 yıldız kısarım çok beğensem de! Nitekim bu öyle bir kitap ki, bırakın kusur arayıp yıldız kısmayı, üstüne yıldızlar eklerim ben bunun!


Locke Lamora'yla tanışmamız İstanbul Kitap Fuarı'nda sevgili Twin arkadaşım Ezgi'nin bana 'zorla' bu kitabı aldırmasıyla oldu! Evet resmen 'zorla'!  İyi ki de aldırmış, sonuç itibariyle yıllardır vermediğim 5 puanın haklı gururunu yaşıyorum. Bu gurur aslında okumaktan keyif alan okuyucularından çok yazısıyla, çevirisiyle, düzeltisiyle, editiyle bu işe emek verenlerin olmalı! An itibariyle, kitabın dilimize çevirisini yapan Cihan Karamancı'yı kendime idol belledim. Bir kere Centilmen Piçler'den tutun Camorr'un Belası'na kadar tamlamalarda gösterdiği üstün başarıyı takdir ediyorum. Nitekim sayesinde sersefil olduk okurken! Ağzı bozuk bir karakteri toparlamaya çalışmadan, olduğu gibi aktardığınız için teşekkür ederiz.



"Boğazında kanayan bir kesik olsa ve bir hekim o kesiği dikmeye çalışsa Lamora iğney­le ipliği çalar ve kahkahalar atarak geberip gider. Çocuk… çok fazla çalıyor." Camorr şehri, tarihi boyunca pek çok soysuzluğa, yolsuzluğa, uğursuzluğa, hırsızlığa tanıklık etmiş, büyülü atmosferinde her birini tek tek sindirebilmiştir; Camorr'un Belası'nın ismi şehrin nemli duvarlarında yankılanana dek… Camorr'un Belası'nın yenilmez bir silahşor, usta bir hırsız, duvarlardan geçebilen bir hayalet ve fakirlerin dostu olduğu söylenir. İşte o efsanevi "Bela" narin yapılı, gözü kara ve becerikli Locke Lamora'dır. Locke kimsenin beceremediği bir ustalıkla zenginleri soymasına rağmen, bir başka efsanedeki büyük okçunun aksine çaldıklarından fakirlere tek bir kuruş bile koklatmaz. Locke'un tüm kazancı kendisi ve isimlerinin hakkını fazlasıyla veren hırsızlar çetesi Centilmen Piçler içindir.
Onların sahip olduğu tek ev olan ve her türlü dümen, hile ve numaralarını gerçekleştirdikleri kadim Camorr şehrinin kaprisli ve renkli yeraltı dünyası, içten içe çürümekte ve gizli bir savaş yüzünden parçalanmaktadır. Tek ayak üzerinde onlarca yalan söyleyen Locke ve çetesi, bu büyülü dünyada bu kez tek ayaklarını bile yere basamadan içerisine düştükleri ölüm oyunundan kurtulmak zorundadır. Yarattığı dünya ve kuvvetli kalemi sayesinde Patrick Rothfuss, Brandon Sanderson gibi isimlerle adı sık sık anılan Scott Lynch, çarpıcı romanı Locke Lamora'nın Yalanları'ında bir macera kitabının sürükleyiciliğini, bir fantastik kitabın yaratıcılığıyla birleştirip üzerine George R. R. Martin'in okuyucuyu beklemediği yerden vurmayı başaran anlatımını katıp, bizlere eşsiz bir hayal dünyası sunuyor.


Centilmen Piçler Serisi'nin ilk kitabı olan Locke Lamora'nın Yalanları, sizi bir sahtekarlıktan diğer düzenbazlığa sürükleyerek aklınızı çorba edecek. Siz olayı çözmeye çalışırken Locke Lamora çoktan başka ve yeni bir oyunun içinde olacak. Aman dikkat cüzdanları kaptırmayın!

Locke Lamora zekası hinliğe, oyunculuğa ve kurulu düzenin açıklarına çalışan bir Camorr Yerlisi'dir. Fakat gel gör ki küçük yaşlarında vebadan dolayı yetim kalmış. Ve bir hırsızlık çetesinin başı olan Camorr'un Hırsızbaşı Locke'ı sahiplenir. Daha doğrusu onu satın alır! Bu çete küçük ve ergen çocuklardan oluşan, insanların ceplerinden aşırdıklarını sahiplerine getiren, çocukların günlük kazançları bir sıcak çorba olan bir yerdir. Ancak Locke bir süre sonra yaptığı dalaverelerle çocukların arasından ikisinin ölümüne, koca bir mekanın yanmasına neden olur. Hatta geldiği ilk gece sarı ceketli askerlerden birinin parasını aşırarak Gizli Barış'ı bozar. Hal böyle olunca Hırsızbaşı onu elinden çıkartmak ister. Evet hırsızlık konusunda başarılıdır ama insanların başına açmadığı bela da kalmamıştır. Gözsüz Rahip'e "Elimde bir kelepir var!" diyerek, dil döke döke, yalvara yalvara Locke Lamora'yı satar. Gözsüz Rahip'se aslında gözsüz değildir ve aslında rahip de değildir! O da bir düzenbazdır ve aslında Locke Lamora tam eğitmesi gereken kişidir. Locke'de yetenek Gözsüz Rahip'te ise bilgi vardır. Bu anlattıklarımla size spoiler veriyormuşum zannedebilirsiniz ancak daha konuya girmedim diyebilirim çünkü olaylar bir geçmişten bir gelecekten anlatılıyor ve ikisi birbirine öyle güzel harmanlanmıştı ki! Tam aklınızda oluşan bir soru da hemen cevabı geçmişte yaşanan bir olay veriyor. Böylece konu kopukluğu yaşanmıyor olaylar akıp gidiyor.


 Gözsüz Rahip dini kişiliğinin arkasından yıllarca Locke ve ekip arkadaşlarına eğitim veriyor. Nasıl yemek yenileceğinden tutun da yeni bir dili aksansız ve akıcı bir şekilde öğrenmeye kadar aklınıza gelen her adabı öğretiyor. Yeri geliyor başka mezheplere ait inançları bilmeleri için aylarca başka rahiplerin-gerçek olanından!- eğitime gönderiyor. Ekipte kimin neye yeteneği varsa onun üzerine dersler aldırtıyor ve o konuda uzmanlaşmasını sağlıyor.

Sonuç olarak Centilmen Piçler ekibi kurulmuş oluyor. Bizse dördüncü vurgunlarında olaya dahil oluyoruz. Vurgunlarında dükler, donlar ve zengin kesimi soyup soğana çevirecek oyunlar kuruyorlar. Sonrada bir süreliğine ortadan kayboluyorlar. Ancak karakter ve kılık kıyafet, makyaj değişiminde o kadar başarılılar ki zaten onları normal halleriyle görseniz tanımazsınız!

Centilmen Piçlerin belkemiği, ekibin en hinbazı Locke Lamora! Tereyağından kıl çeker gibi vurgunu yapıp, kaçmalarını sağlayacak fikirlerin hepsi Locke'da.. Ancak işler çirkinleşir de kılıçlar konuşmaya başlarsa olayı Jean devralıyor. Hımbıl görüntüsünün altında sağlam bir savaşma cevheri var. Ve "Habis Bacılar" dediği- çevirmene tekrardan saygılar bu tabir için!"- iki adet nacağı var. Ve nacakları kullanma konusunda üstün bir yeteneğe sahip. Adam öldürürken bir kez bile gözünü kırpmıyor, acımıyor. Ekip çok sağlam anlayacağınız!


Yazar da sevilen karakterleri öldürürken hiç gözümüzün yaşına bakmamış aslında! Jean'den daha beter maşaallah. 600 sayfada ne canlar feda etti mübarek! 
Patrick Rothfuss'u okuyanlarınız var mı bilmem ama kendisi Kral Katili Güncesi Serisi'nin yazarıdır. Evet neyse bu abimiz Locke Lamora'nın Yalanları için bir önsöz yazmış. Uzun olmasına uzun ama sizler için özet geçeceğim. Çünkü hem çok eğlenceli hem de neden bu kitabın okunması gerektiğini anlatıyor. Hatta bu kitabın kendi yazdığı kitaptan daha iyi olduğunu nedenleriyle birlikte anlatıyor:

Bu iki kitabı karşılaştırmak gerçekten hiç adil değil. Tarzları farklı. Konuları farklı. Dünyaları farklı.
Ama karşılaştıracak olursak, işte Locke Lamora'nın Yalanları'nın Rüzgarın Adı'ndan daha iyi olduğu yerler:
1.Scott'ın ilk kitabının girişi benimkinden daha güçlü.
Gerçektende öyle Benim kitabımda 50 sayfa geçtikten sonra birinin öykiyü doğru düzgün anlatmaya başladığı yere anca geliyorsun.
Locke Lamora'nın Yalanları'nda 50 sayfa geçtikten sonra hem ana karakteri tanıyorsun hem de kahrolası bir soygunun yarısını öğrenmiş oluyorsun.
2. Kitabın ismi benimkinden daha iyi.
Yanlış anlamayın, Rüzgarın Adı güzel ve benim kitabım için "doğru" isim. Ama Locke Lamora'nın Yalanları inanılmaz bir isim.
Ayrıca serinin ismi de benimkinden daha iyi. "Centilmen Piç", "Kralkatili Güncesi"ni ellerini kullanmadan alt eder.
3.Scott, kitabında ağzını bozmayı benden daha iyi beceriyor. Gerçek hayatta değil. Gerçek hayatta ağzım çok bozuktur. Ancak kitaplarımdaki dil oldukça kibar ve terbiyelidir.

Kitabı okumadıysanız, okumalısınız. Okuduysanız, muhtemelen yeniden okumalısınız...
Patrick Rothfuss

Ayrıca kitabın filminin de geleceğini söylemeliyim. Ve Centilmen Piçler için harika bir booktrailer hazırlanmış. Şuraya ekleyeyim. İzlemeden gitmeyin.!
Ne yazıkki yüklenmiyor. O yüzden linkini BURAYA bırakıyorum . İzleyiniz!


Ezgi'nin de yorumunu okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.





5 yorum:

  1. Senden de tam puan aldığına göre mutlaka okumalıyım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okumalisin. Gerçekten harikaydı.

      Sil
  2. Serinin 2. Kitabı ne zaman çıkıcak bilgisi olan varmı?

    YanıtlaSil
  3. Bazı hırsızlar vardır toplumun iliğini kurutur tüy bitmemiş yetimin hakkından yer. Bazıları da vardır ki efsanelerde yaşar. İstemsizce seversiniz onları bağrınıza basarsınız. Kökeni Robin Hood'a dayanan bu hırsızların belki hepsi fakire para ayıracak kadar da melek değildir ama en azından onun olmayan malına el uzatmayacak kadar da yüce ruhludur. Locke Lamora da böyle işte. Kusursuz bir anarşist, fantastik alemin Arsen Lupen'i...

    http://kanvekuller.blogspot.com.tr/2016/02/zubuk-robin-hood-arsen-lupen-locke.html

    YanıtlaSil